Káva – její výhody a nevýhody


V posledních letech se objevila spousta studií, které zkoumají účinky kávy https://darka-shop.cz/katalog/cerstve-prazena-zrnkova-kava-arabica na naše tělo, jak z toho pozitivního, tak z toho negativního hlediska.

Jaké má káva výhody?

káva

Zvýšení energie

Hlavní složkou kávy je kofein. Kofein je stimulující složka kávy, která pomáhá zlepšit naši koncentraci, pozornost a také zvýšit naši energii. Už mnohé studie prokázaly, že káva potlačuje únavu a zlepšuje náš fyzický výkon.

Zlepšení nálady

Káva může mít také pozitivní vliv na naši náladu. Uvádí nás do psychické pohody. Studie ukázali, že ti, kteří pravidelně konzumují kávu, netrpí tolik psychickými problémy, jako jsou deprese nebo úzkosti. Stimulace nervového systému může ovlivnit naši náladu k lepšímu.

Antioxidanty

Káva je bohatým zdrojem antioxidantů. Pomáhají neutralizovat volné radikály, které útočí na naše tělo. Antioxidanty hrají klíčovou roli v prevenci proti některým onemocněním, například onemocnění srdce nebo některé druhy rakoviny.

Teď jsme se podívali na některé z výhod konzumace kávy. A teď se můžeme podívat na nevýhody, které má pravidelná konzumace kávy.

Nespavost

Pokud to s kávou budeme přehánět, přijmeme příliš vysoké množství kofeinu. To může vést k problémům se spánkem, až k nespavosti. Proto se doporučuje zařadit kávu do jídelníčku především v dopoledních hodinách a několik hodin před spaním se jí vyhnout.

káva

Závislost

Pravidelná konzumace kávy může vést k závislosti na kofeinu a tím i ke zvýšení tolerance kofeinu. Pokud pak omezíte konzumaci kávy, mohou se dostavit příznaky závislosti, jako jsou bolesti hlavy, únava nebo změny nálad.

Trávení

U některých může káva vyvolat potíže s trávením. Káva může totiž stimulovat tvorbu žaludečních kyselin. To může vést k pálení žáhy nebo žaludečním vředům. U některých vyvolává také konzumace kávy problémy s vyprazdňováním, mohou se objevit například průjmy.